Användartips

Användartips

Så får du ut så mycket som möjligt av allmänmedicin.se

Fredrik Settergren är leg. läkare, specialist i allmänmedicin samt grundare och medicinsk redaktör för allmänmedicin.se. Här delar han med sig av sina bästa användartips.

Introduktionsfilm

Här kan du se en kort film som visar hur allmänmedicin.se fungerar.

Bakgrund

Det finns massor av medicinsk information av hög kvalitet och annat användbart på allmänmedicin.se. Vi tror på att erbjuda sökning i många olika bra källor och ser som vår uppgift att göra den så lättillgänglig som möjligt. Våra användare kan sedan välja exakt den bok eller webbresurs som ger bäst hjälp just då. Ibland vill man ha korta snabba svar på jouren, andra gånger fördjupning eller de senaste forskningsrönen. Det finns ingen annan svensk nättjänst som kommer i närheten av att samla och tillgängliggöra så omfattande och mångfasetterad medicinsk information på ett ställe.  

  • Använd sökrutan för att söka efter det du vill veta. Redan från första bokstaven får du förslag på sökord och träfflistan växer fram.
  • Förvalt är sökning i den omfattande allmänmedicinska litteraturen. När du klickar på en länk i resultatlistan kommer du direkt till rätt ställe i den aktuella boken.
  • Är det i stället en ICD-kod du är ute efter så är det bara att klicka på rubriken ICD-10. Sökningen görs då i en unik utökad version av  primärvårds-ICD-10 (KSH-97) som Åsa Theander och Björn Giver bidragit med.
  • Det finns också möjlighet att hitta länkar och blanketter (formulär, intyg, självskattning) via sökrutan. När sökrutan är tom visas i stället hela länksamlingen eller alla blanketter. Saknar du något formulär, kontakta oss gärna.
  • Rubriken Webbsök ger dig möjlighet att söka igenom många av internets bästa medicinska sidor genom en inbyggd anpassad Googlesökmotor. Den har flera miljoner sidor indexerade från bl.a. Läkemedelsboken, Internetmedicin, Praktisk Medicin, SBU, Läkartidningens artikelarkiv Läkemedelsverket, FASS, UpToDate, eMedicine, PubMed, Merck Manual och många flera. För resultat från utländska källor bör du förstås skriva den engelska termen.
  • Överst i resultatlistan till höger finns alltid två ikoner, 1177 och Socialstyrelsens beslutsstöd. Om du klickar på någon av dem kommer du till respektive webbplats med färdiga sökresultat baserade på ditt sökord. På så sätt kan du t.ex. enkelt hitta och skriva ut patientinformation att sätta i handen på patienten.
  • För bästa sökresultat gäller generellt att det är bättre med korta sökningar. Hellre ”anemiutredning” än ”vilka prover anemi” och hellre ”lymfom symtom” än ”när misstänka lymfom”. Regeln är att väldigt vanliga termer, t.ex ”feber”, behöver specificeras mer, t.ex. ”oklar feber”.
  • Synonymer och stavningsvarianter jobbar vi just nu med att få sökmotorn att ta hänsyn till men än så länge kan det löna sig att prova ett synonymt begrepp eller en annan stavning om du inte är nöjd med dina träffar.

Fredrik Settergren, grundare och medicinsk redaktör